News
IBM to offer mobile security as a service IBM will start delivering mobile security-as-a-service (MaaS) through its own cloud infrastructure in India, a move that is expected to better address in-country data requirements... IBM Spectrum Computing: IBM has enlarged its portfolio of software-defined infrastructure solutions with cognitive features for workload management.  * LiFi internet technology has been introduced, the new type of wireless internet connection that gives 100 times faster than traditional WiFi -- Invented by Professor Harald Haas from the University of Edinburgh. * Sci. Rachid Yazami has developed a smart chip that charges smartphones in less than 10 minutes. BenQ has launched BlueCore projector - Consumer electronics major BenQ has launched its first BlueCore laser light source projector. For those unaware, devices with BlueCore laser technology have a high contrast output of 80000:1 with an extended lamp life and efficiency. *** 
Category - .Net Technical Questions
 
1. What is DotNet Framework?
Ans:
  •  Dotnet framework is a language neutral platform which is used to develop any kind of application like web application, windows application,mobile application, web services, etc.,
  •  It is called as language neutral because multiple programming languages uses the same class library which is called as frame class library or base class library.
  •  Latest version of .Net as on DEC 2013 is 4.5

2. What is CLR?
Ans:
    • CLR stands for common language runtime and it provides a runtime environment for dotnet applications.
    • It supports memory management,exception management,type safety, code management, MSIL to native code conversion.

      3. What is the difference between exe and dll?
      Ans:
      • .exe and dll are the compiled version of c# code which are also called as assemblies.
      • .exe is a stand alone executable file, which means it can executed directly.
      • .dll is a reusable component which cannot be executed directly and it requires other programs to execute it.

      4. What is MSIL or assembly or component?
      Ans:
      MSIL stands for Microsoft Intermediate Language. The compiled version of C# code is called as assembly or MSIL or IL or
      component.


      5. What is JIT compiler?
      Ans:
      JIT stands for just in time compiler.
      It is major component of CLR which is responsible for converting MSIL (microsoft intermediate language) to native code.
      Native code is basically is a binary code which is understood by windows operating system.


      6. What is CLS?
      Ans:
      • CLS stands for common language specification.
      • It is a set of rules followed by a programming language which allow them to use dotnet framework class library or base class library or class library.
      • It is subset of CTS.


      7. What is CTS?
      Ans:
      • CTS stand for common type system.
      • These are standard data types defined for all the programming language supported by dotnet framework.


      8. What is GC?
      Ans:
      • GC stands for Garbage Collection.
      • It is the program or part of a program called thread that runs in background of the application to free the memory occupied by the unused objects.
      • It is also a major component of CLR.


      9. What are the main components of .NET Framework?
      Ans:

      .NET Framework provides enormous advantages to software developers in comparison to the advantages provided by other platforms. 

      Microsoft has united various modern as well as existing technologies of software development in .NET Framework. These technologies are used by developers to develop highly efficient applications for modern as well as future business needs. 

      The following are the key components of .NET Framework:

      • .NET Framework Class Library
      • Common Language Runtime
      • Dynamic Language Runtimes (DLR)
      • Application Domains
      • Runtime Host
      • Common Type System
      • Metadata and Self-Describing Components
      • Cross-Language Interoperability
      • .NET Framework Security
      • Profiling
      • Side-by-Side Execution

      10. What is Manifest?
      Ans:

      Assembly metadata is stored in Manifest. Manifest contains all the metadata needed to do the following things

      • Version of assembly.
      • Security identity.
      • Scope of the assembly.
      • Resolve references to resources and classes.
      The assembly manifest can be stored in a PE file either (an .exe or) .dll with Microsoft intermediate language (MSIL code with Microsoft intermediate language (MSIL) code or in a  stand-alone PE file, that contains only assembly manifest information.

      1234
      Search
      Recent Posts
      Create Amazon ElasticCache Using Memcached in CSharp
      Oct 29 2018 12:09PM Posted By Amose
      Get Google Map Lat Lng (Geo Point) By Pincode in C#
      Oct 28 2018 12:09PM Posted By Pranav
      Google URL Shortener in C#
      Oct 20 2018 12:09PM Posted By Sanjay
      Bind Gridview from CSV file in Asp.Net C#
      Oct 5 2018 12:09PM Posted By Michael
      Call WebService method from jQuery in every 1 minute
      Sep 26 2018 12:09PM Posted By John
      Gridview custom CSS in ASP.Net
      Sep 14 2018 12:09PM Posted By Micheal Ryan
      Read excel file and bind to Gridview in C#
      Sep 10 2018 12:09PM Posted By Micheal
      Tags
      Follow us on Facebook
      Follow us on Google +
      Recent post in your Email inbox.
      Enter your email address: